Get Adobe Flash player

Linija Magnezijevih izdelkov
          
 


Med minerali je za življenje bistven magnezij, ker je nujen za proizvodnjo energije, njeno uravnavanje in ravnovesje.

Nekateri so ga označili kot univerzalno zdravilo za vse težave našega časa, njegovo pomanjkanje pa za vzrok tihe epidemije.

Magnezij se nahaja v raznih naravnih virih. Ta mineral ima primarno vlogo za naše energetsko ravnovesje in je prisoten v 325 encimatskih procesih. Na podoben način kot človeško telo dnevno koristi vodo uporablja tudi magnezij, medtem ko nima sistema za čiščenje slednjega. Terapevtski efekt magnezijevega klorida pri kožnih problemih kot je psoriaza, je znan že mnoga leta. Izsledki, da današnja prehrana vsebuje premalo magnezija in da jo je treba dopolniti, so v porastu, ker mnoge zdravstvene težave kažejo na povezavo s pomanjkanjem magnezija. Da bi se izognili mnogim vse pogostejšim težavam v zvezi z absorbcijo oralnih prehrambenih dodatkov, je nekaj zdravnikov razvilo transdermalno aplikacijo tega minerala, kar pomeni da ga telesu dovajamo skozi kožo.
 

 
Dnevna uporaba magnezija (v tekoči obliki) je primarne pomembnosti za kogarkoli. Dnevna uporaba tekočega magnezija bo dvignila nivo magnezija v celicah in hormona DHEA v približno 1 mesecu, medtem ko oralno uživanje magnezija dvigne nivo v 6 mesecih do 1 leta.

Pomembno vlogo igra pri zmanjševanju stresa, depresije, visokega krvnega pritiska, akutnih in kroničnih bolečin, osteoporoze, migrene, artritisa, astme, diabetesa, imunskih neravnovesij, arteroskleroze , epilepsije in ne nazadnje za normalno vlogo delovanja mišic, predvsem srca. Tekoči magnezij se lahko pusti na koži ves dan, ali pa ga obrišemo čez 30 minut.

Slaba novica o prisotnosti magnezija v hrani:
Čeprav je še vedno pomembno iskati hrano bogato z magnezijem, se mnogi ne zavedajo, ga je količina magnezija v hrani drastično padla v zadnjih stotih letih. Količina magnezija v zelenjavi se je zmanjšala za 25- 80 % od leta 1950 , v žitih, ki jih rafinirajo za proizvodnjo kruha pa celo za 80-95%. Strokovnjaki so glede možnosti, da bi človek dobil dovolj magnezija samo iz hrane zelo skeptični.

Hrana bogata z magnezijem:
Nekoč so ljudje uživali hrano kot vir magnezija, vendar se je to spremenilo zaradi industrijske proizvodnje v kmetijstvu in spremembe načina prehrane. Dieta povprečnega Američana vsebuje komaj 50 % konservativne RDA, in skoraj ¾ Američanov uživa dieto, ki ne vsebuje dovolj magnezija.

Hrana, ki vsebuje magnezij:
stročnice in oreščki,
• polnozrnata žira kot je rjavi riž ali polnozrnat kruh,
• zeleno listna zelenjava.


Večina dobrih virov magnezija vsebuje le 10 % priporočene dnevne količine magnezija, kot je razvidno iz liste vsebnosti magnezija v dobrih virih hrane z magnezijem. Dobri viri kot so oreščki, določene ribe in polnovredna žita so pogosto na naši mizi v premajhni količin.

Toda dejansko so to le povprečne vrednosti, za vsakega posameznika drugačne in so odvisne še od:
• absorbcija magnezija , ki je lahko zelo različna in je glede na študije lahko le 20%,
• faktorji, ki motijo absorbcijo magnezija so fitična in oksalna kislina prisotna v nekaterih živilih, zdravila na recept, starost in genetski faktorji.


Predelana živila in prehrana bogata z magnezijem:
Predelava živil v svojem bistvu razbije rastlinska živila na komponente z namenom lažje uporabe ali zmanjšanje pokvarljivosti. Pri žitih odstranijo ovojnico in kaček. Pri predelavi semen in oreščkov v olja, olja močno segrejejo in magnezij se odstrani s kemičnimi aditivi ali drugimi postopki.

V odstranjenih delih rastlin je največ mineralov, tudi magnezija:
• Rafinirana olja imajo odstranjen ves magnezij. Safflower olje na primer, postane olje brez magnezija, medtem ko ga semena vsebujejo 600 mg na 1000 kcal.
• Rafiniranim žitom odstranijo 80-97 % magnezija in najmanj 20 hranilnih snovi, medtem ko jih nato spet dodajo, a magnezija ni med njimi.

• Rafinirani sladkor nima nič magnezija , medtem ko vsebuje sladkorni trs približno 25 % dnevno potrebne količine magnezija v eni veliki žlici.


Dodatni stranski učinek tehnološke predelave hrane pa je tudi več kalorij na enoto. Ko pšenico predelajo v belo moko, se število kalorij poveča za 7 krat.

Dr. Mildred Seelig, avtor knjige "Magnezijev faktor" v knjigi piše:
Če hrana, ki jo zaužijemo v restavracijah, doma ali jo kupujemo v trgovinah vsebuje rafinirane maščobe, rafinirano moko in sladkor kot 1 ali več glavnih sestavin je ta hrana revna z magnezijem in zelo verjetno bogata s kalorijami. Taka vrsta prehrane je dolgoročno proizvajalka pomanjkanja magnezija z njim vred pa tudi metabolnega sindroma- glavnega faktorja za srčne bolezni.

Od kje prihaja hrana bogata z magnezijem?
Iz zemlje, ki je bogata z magnezijem! 
V strokovni javnosti je znano, da kvaliteta žit pada. Leta 2004 je Journal of American College Nutrition objavil podatek, da se je hranilna vrednost žit od leta 1950 zmanjšala za 40%. Dr. Donald Davis razlaga zmanjšanje hranilnih vrednosti s poskusi povečati donosnost na hektar z načrtovanjem novih vrst, ki so bolj prilagodljive in bolj odporne na škodljivce in spremembo klime. V praksi pa se pokazalo, da pri dajanju prednosti količini pridelka na hektar, rastline zrastejo večje in rastejo hitreje, nimajo pa nujno zmožnosti proizvodnje ali asimilacije hranilnih snovi v tako hitrem tempu. 

Številne študije opravljene s strani USDA v ZDA in agencije za prehrano v GB so ugotovile zmanjšanje vsebnosti mineralov v žitih in zelenjavi, za magnezij je bilo zmanjšanje ogromno.

Strokovnjaki povezujejo upad vitaminov in mineralov v zemlji z uporabo pesticidov in gnojil. Ugotovili so da, da pesticidi ne odstranjujejo le neželene plevele in škodljivce, ampak uničijo tudi bakterije, ki so pomembne za obstoj vitaminov v zemlji in črvov, ki so naravni prezračevalci zemlje. V začetku uporabe pesticidov se je njihovo število zmanjšalo, nato pa so izginili iz zemlje.

Zakaj pomanjkanje magnezija ni širše priznano?
Medtem ko se nekateri simptomi pomanjkanja magnezija očitnejši , pa lahko več vrst srednje hudih simptomov kaže na subcliniucal pomanjkanje. Razlogi za pomanjkanje magnezija so lahko okoljski, prehrambeni ali povezani z jemanjem zdravil. Čeprav pomanjkanje magnezija prevladuje, pa zdravstveno osebje pomanjkanja ne zazna in ga ne odpravlja.

Največje skladišče magnezija je morje, ki pa je že tako onesnaženo s težkimi kovinami in drugimi onesnaževalci, da je najboljša in najustreznejša oblika topičnega magnezija iz naravnega magnezijevega klorida že ogrožena. Onesnaženost je že tako resna, da ni več mogoče pridobiti čistega magnezijevega olja iz obstoječe morske vode zaradi onesnaženja z srebrom in svincem.

Čisto magnezijevo olje je uspelo s skupnimi močmi geologov in medicinskih strokovnjakov predstaviti javnosti kot antične minerale, katerih originalna moč izvira iz čistih prazgodovinskih zalog zemlje in morja.

Je sploh mogoče doseči čistost magnezijevega olja?
Leta 1990 so odkrili pristen vir nedotaknjenega magnezijevega klorida v starodavnih geoloških plasteh na dnu nekdanjega morja Zechsteina. Mineralne zaloge Zechsteina so odličen vir čistega magnezijevega klorida. Približno 250 mio let nazaj je bilo morje Zechstein koncentrirano slano morje, v notranjosti severne Evrope. Zelo podobno današnjemu Mrtvemu morju, vendar s to razliko, da je Zechstein obstajal milijone let preden se je začela industrializacija in onesnaževanje morja. Takrat so po Zemlji še hodili dinozavri. Zechstein je vseboval ogromno magnezijevega klorida, ki se je zaradi poplavljanja in počasnega izparevanja koncentriral in sčasoma je ta koncentrirana (nasičena voda s solmi) našla pot v podzemlje in se tam nabirala in kopičila v obliki soli. Čeprav Zechstein ne obstaja več, so pa njegove zaloge mineralov ostale popolnoma nedotaknjene. Take kot so bile pred mio let, skrite 2 km pod površino, pokrite s skalami.

Magnezijev klorid z dna morja Zechstein je brez:
 živega srebra,
• svinca,
• arzena,
• floura.


   
Magnezijevo olje Magnezijevi kosmiči